сряда, 20 март 2019, 16:10 ч.

Повърхността му е по-камениста от очакваното

НАСА има проблем с мисията си до астероида Бену

BNews.bg

НАСА има проблем с мисията си до астероида Бену

Планът на НАСА да вземе проба от астероида Бену "удари на камък", след като се оказа, че повърхността му е по-камениста и скалиста от очакваното, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

След продължило над две години пътешествие сондата "Озирис-Рекс" на НАСА пристигна в орбита около Бену през декември миналата година. Сега учени от екипа съобщават, че са открили, че повърхността на астероида с диаметър 490 метра е покрита с камъни и скали, което ще затрудни вземането на проба. Досега специалистите смятаха, че повърхността на астероида е по-гладка и няма да представлява предизвикателство за сондата.

"Връщаме се в изходна точка. Ще трябва да преосмислим ситуацията", казва ръководителят на мисията Данте Лорета от университета на Аризона. Според учения обаче пречката не е непреодолима.

По план сондата "Озирис-Рекс" трябва да вземе проба от зона с диаметър 50 метра, свободна от камъни и скали. Изпратените от космическия апарат изображения обаче показват, че няма толкова голяма зона, която да не е скалиста.

"Ще трябва да се прицелим точно в средата", казва ръководителят на проекта Ричард Бърнс, правейки асоциация с играта на стрелички. По думите му целта ще бъде избрана през лятото, което няма да попречи на вземането на пробата по план.

Сондата "Озирис-Рекс" трябва да се спусне близо до повърхността на Бену през лятото на 2020 г., да я докосне с роботизираната си ръка за едва пет секунди и да вземе проба от между 60 грама и два килограма реголит (относително малки частици като пясък или чакъл), която да върне на Земята през 2023 г.

Оказва се, че Бену крие още една изненада - астероидът изхвърля частици, които впоследствие падат отново на повърхността като дъжд. От екипа отбелязват, че това не представлява опасност за сондата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари