сряда, 20 март 2019, 18:30 ч.

Практика в много европейски страни

Румъния обмисля легализиране на канабиса за медицински цели

BNews.bg

Румъния обмисля легализиране на канабиса за медицински цели

Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович съобщи, че страната може да легализира канабиса за медицински цели в близко бъдеще, предаде Аджерпрес.

Той напомни, че в много европейски страни има такава практика и че лечението на пациенти с рак в терминален стадий представлява аргумент, който оправдава подобна процедура за легализиране на употребата на канабиса. Теодорович добави, че комисия, която се занимава с тази тема, вчера е била в здравното министерство.

"Това вече е европейска практика и има оправдание от медицинска гледна точка. За пациентите в терминална фаза вероятно това е начин да бъдат облекчени страданията, които имат. (. . .) Разбира се, в Румъния някои хора виждат недостатъци по редица въпроси в тази ситуация. Но засега е твърде рано да се произнесем", посочи Теодорович в парламента в отговор на въпрос по тази тема.

Той добави, че със сигурност в близките години ще има и в Румъния обществени дебати по редица теми, включително и тази.

През 2013 г. смекчаване на присъда за притежание на марихуана предизвика остри спорове сред магистратите в Русе и Велико Търново. 26-годишният Гален Георгиев бе осъден за притежание на 14,173 грама канабис. Той страда от хроничен вирусен хепатит C и заболяване на гръбначния стълб и леката дрога му помагала да облекчи болката.

Наказанието му беше 2 години условно и 3500 лв. глоба. След обжалване присъдата бе отменена и замена с глоба от 500 лв.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари