сряда, 20 март 2019, 18:46 ч.

Мръсни афери

Къде е заровено кучето? ГЕРБ преядоха с апартаменти без пари, Артекес - с небостъргачи!

BNews.bg

Къде е заровено кучето? ГЕРБ преядоха с апартаменти без пари, Артекес - с небостъргачи!

Публични екшъни около строителната фирма "Артекс" има не за първи път, след като вчера и днес стана ясно, че компанията е продала на по-ниски цени апартаменти на Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Около преди година време се разгоряха протести по повод строеж на небостъргачи, пише ПИК. Жителите на столичния квартал "Лозенец" протестираха, а през май 2018 г. от градската прокуратура поискаха проверка на действията на зам.-министър Валентин Йовов по отношение на строителството на 120-метровия небостъргач на кръстовището между улиците "Златен рог" и "Джеймс Баучер".

Според протестиращите, които изразиха недоволството си неведнъж, изграждането на небостъргача ще усложни трафика в "Лозенец", ще закрие гледката към Витоша като по този начин ще се застроят и градинките в квартала. Всичко това ще се отрази както върху придвижването на жителите в квартала, така и на зелените площи.

В крайна сметка бе решено небостъргачът да бъде построен от строителната компания "Артекс". 

Новата 120-метрова сграда ще е с около 1/4 по-висока от съседния хотел "Маринела" и по информация от базата данни за проекти в строителството pds.bg ще има разгърната застроена площ 31.5 хил. кв.м. Така в Лозенец" ще се появи първият жилищен небостъргач на София.

"Артекс" вече имат един висок проект, срещу който имаше протести: сградата "Диамант" в "Дианабад", на мястото на бившия завод "Фурнир". По план тя ще бъде висока 67.5 м и ще е на 21 етажа.

Проблемът е, че през 2013 г. по време на обществено обсъждане жителите на квартала и бившият главен архитект на София Петър Диков са се споразумели, че максималната височина на новите сгради в район "Изгрев" ще бъде 33 метра. Жителите на квартала настояват за тази височина, тъй като по-високите сгради биха засенчили апартаментите от околните блокове.

Със заповед от 17 декември 2015 г. обаче, малко преди арх. Диков да напусне поста, той нанася изменение в приетия ПУП, въпреки че преди това е бил обещал определена височина за сградите. Затова и впоследствие жителите на околните блокове решават да протестират. По думите им строителят е казал, че те не са били уведомени за промяната и тя не е била подложена на обичайното обществено обсъждане, тъй като ставало дума само за един парцел от квартала.

"Артекс" излизат с отворено писмо, в което оправдават височината така: "Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града."

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • проф.Китанов - 20:11, 20 март

    Защо не, България е още рай за престъпни ците.Къде е Прокуратурата ?

Напиши коментар

Коментари