четвъртък, 21 март 2019, 14:29 ч.

Протести

Таксиметровият бранш на среща в парламента

BNews.bg

Таксиметровият бранш на среща в парламента

Представители на протестиращите браншови организации, осъществяващи таксиметров превоз, преведоха среща с депутати от Комисията по бюджет и финанси и Транспортната комисия в парламента.

Поводът е готвеният от таксиметровите фирми протест и недоволството им срещу приложението за споделено пътуване „Максим“. Браншът е на мнение, че от него търпят загуби не само те, а и държавата, защото голяма част от шофьорите не просто не издават касови бележки, но и нямат касови апарати и не плащат данъци.

„Практически законов проблем няма. Няма как чрез поредна промяна на закона да решим този въпрос. Проблемът е в това, че трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да може КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейност и това да е законовото основание, въз основа на което приложението да бъде свалено от интернет“, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според нея всички клиенти, които ползват приложението, нямат сигурност в качествата на водача и изправността на автомобила.

„От месец май миналата година Министерството на транспорта и автомобилната администрация, съвместно с НАП и прокуратурата работят по темата, но трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да издържи решението в съда. Доказателства обаче се събират трудно, защото собственикът на приложението е офшорна компания, чиито сървъри не са в България“, коментира още тя.

Таксиметрови шофьори блокират бус лентата на бул. „Цариградско шосе“ в столицата в знак на протест в четвъртък.

„Когато извършваш тази дейност с нерегламентирани автомобили и с шофьори без документи, това е нерегламентирана дейност. Тя трябва да бъде спряна“, призова Кирил Ризов от „Съюз такси“. Протестиращите призоваха и за среща с Главна прокуратура по темата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари