петък, 22 март 2019, 13:28 ч.

По време на среща с новото ръководство на комисията

Радев настоя за гаранции от ЦИК за честни избори

BNews.bg

Радев настоя за гаранции от ЦИК за честни избори

Снимка: Канал 3

Президентът Румен Радев очаква от новия състав на ЦИК гаранции за намаляване на недействителните бюлетини и добра защита на машинното гласуване.

По думите му трябва да отстояваме свободни, честни и прозрачни избори.

"Обществото не трябва да има никакви съмнения за прозрачността и честността на предстоящия вот за представителите на България в Европейския парламент", подчерта Радев на срещата си с ръководството на новия състав на Централната избирателна комисия.

В срещата участваха новият председател на ЦИК - Стефка Стоева, както и председателят на предишния състав - Ивилина Алексиева.

Президентът подчерта, че приемствеността в дейността на ЦИК е ключов фактор за успешната работа на комисията. 

"За организацията, отчитането на резултатите и най-вече прилагането на изборното право обществото ще разчита изключително на усилията и високия професионализъм на ЦИК", посочи Румен Радев.

Държавният глава и ръководството на комисията обсъдиха начините за намаляване на недействителните бюлетини и на манипулациите, процеса на изготвяне на хронограмата за вота за ЕП, както и машинното гласуване.

Според държавния глава са важни критериите, по които ще се разпределят 3000-те машини в секциите. Той допълни, че е важно да не се допусне компрометиране на машинния вот.

Президентът обясни, че след изборите за представители в ЕП ще организира нова среща с ЦИК и с представители на Държавната агенция "Електронно управление", на която да се обсъди въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване.

"Електронното гласуване се очаква от милиони българи не само зад граница, а и в България", заяви Румен Радев.

По думите на председателят на ЦИК Стефка Стоева, дейността на комисията ще бъде насочена към защита на интересите на гражданите за честни избори.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 00 - 14:16, 22 март

    Честни избори може да има само ако ГЕРБ, БСП, ДПС и Воля не участват в тях (не споменавам ОП не защото са много честни, а защото още не се знае в какъв формат ще се явят и дали изобщо ще се явят. Градската мълва мълви, че са се разбрали да подарят гласовете си на БСП). Второто условие за честни избори е да се изчистят избирателните списъци от мъртвите души. Но това скоро няма да стане, защото не изнася на никоя от гореизброените партии.

Напиши коментар

Коментари