петък, 22 март 2019, 18:00 ч.

От Blife

Радост Драганова отглежда марихуана! Фирма на скандалната водеща се уреди с лиценз от Министерството на земеделието

BNews.bg

Радост Драганова отглежда марихуана! Фирма на скандалната водеща се уреди с лиценз от Министерството на земеделието

Водещата на предаването „Мармалад“ по Би Ти Ви Радост Драганова се е сдобила с лиценз от Министерството на земеделието за отглеждане на марихуана, научи „Уикенд“ от два независими един от друг свои източници. През лятото на миналата година фирма на забъркалата се в няколко търговски съдебни спора телевизионерка е получила правото да отглежда индустриален коноп в България, като документите са били разписани лично от земеделския министър Румен Порожанов.

През октомври 2018 г. Радост Драганова вече е добила първата си реколта индустриален коноп, като нивите, където отглежда растенията от рода на канабиса, са в района около Петрич, който се слави като най-благоприятния регион в България за отглеждане на „смешните“ растения. Сега телевизионната водеща очаква втората си реколта. Според закона, добива на индустриален коноп в страната е в периода май-октомври.

В началото на 2018 г. в страната ни тихомълком бе разрешено легалното отглеждане на индустриален коноп, след като през последните години марихуаната намери приложение в световната медицина и козметика. Според закона в България обаче добивът на индустриален коноп е възможен, само ако растенията бъдат събирани с корените. В момента, в който тревистата маса бъде отделена от стъблото, собственика на плантацията рискува присъда за наркоразпространение. Заради това малкото български фирми с лиценз за добив на индустриална марихуана са принудени да изнасят продукцията си заедно със стъблата в чужбина, където стоката се разфасова и отделя от стъблото и след това се продава на фармацевтични и козметични фирми.
Запознати с новия бизнес на Радост Драганова разкриха, че тя вече има договор с немска фирма за износ на конопено олио, което добива в България и извлича от марихуаната. Телевизионната водеща обаче никак не била доволна от приходите, тъй като у нас според закона психотропния ефект, дължащ се на веществото тетрахидроканабиол (ТНС) не може да надхвърля 0,2%. В други европейски държави допустимото ТНС в индустриалния коноп е до 5%.

Това е принудило чевръстата телевизионна водеща да наеме мастити адвокати, чрез които се опитва да промени закона за отглеждане на индустриален коноп. Неотдавна Радост Драганова се похвалила с първия си успех – от Министерството на земеделието всеки момент ще разрешат и в България тревистата маса на индустриалния коноп да се отделя от стъблото. Нейни конкуренти в бизнеса с отглеждането на марихуана за медицински цели обаче я обвиняват, че тя се ползва със солидни връзки при министър Порожанов, като някои даже пускат и непристойни слухове.

В последно време Радост Драганова се забърка в няколко съдебни спора с кипъреца Харис Кунтурис, който осъди на първа инстанция фирмата й „Солар енерджи съпорт” да му заплати 400 000 евро. Колосалната сума кипърецът вложил за изграждане на соларен парк в село Кошарево край Брезник през 2010 г. Уговорката е той да осигури парите, а документацията и строителните книжа да се движат от Радост Драганова. Фотоволтаичният парк е изграден изцяло през 2011г. и въведен в експлоатация през юни 2012 г. Сключен е договор за съвместна дейност и всяка от страните придобива по 50 % от дяловете в капитала на фирма „Солар енерджи съпорт” ЕООД. По-късно обаче се налага дружеството да тегли и банков заем. 

С личните си контакти Харис Кунтурис успява да го осигури. Нужно е обаче и самоучастие, за да се изтегли големият кредит. Тогава Кунтурис помага отново на съдружниците си. Той поема ангажимент да предостави допълнителна парична вноска в размер на 800 000 евро. Така банковото финансиране е реализирано и на 22 юни 2012 г. фирмата на Драганова получава общо 2 милиона лева.  Впоследствие кипърският инвеститор е отстранен чрез проведено общо събрание в негово отсъствие. Кунтурис обаче не е имал никакво намерение да напуска печелившата фирма и да хвърля парите си на вятъра. Така през 2016 г. започва съдебната му битка да върне парите си, които е вложил в изграждането на соларния парк и да се бори за възстановяване на правата си като съдружник. Съдът все още не се е произнесъл окончателно на по-горна инстанция относно търговския спор с участието на Радост Драганова. Тв звездата твърди в своя защита, че тя е измамена от кипъреца.
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари