неделя, 24 март 2019, 10:00 ч.

Очаква се висока избирателна активност

Първи парламентарен вот в Тайланд след преврата от 2014

BNews.bg

Първи парламентарен вот в Тайланд след преврата от 2014

Очакванията са за висока избирателна активност.

В Тайланд започнаха парламентарните избори – първият подобен вот след преврата от 2014 година, съобщава АФП. Очакванията са за висока избирателна активност, след призива в последната минута от тайландския крал „да бъдат подкрепени добрите лидери, за да се избегне хаос в страната“.

Всички телевизии в Тайланд излъчиха едно от редките обръщения на крал Маха Ваджиралонгкорн, направено буквално минути преди отварянето на избирателните секции. Тайланд е конституционна монархия и по традиция дворецът не се намесва в политиката. Въпреки това монархията запазва неоспоримите си правомощия и е защитена от критики от суров декрет за клевета.

На изборите в неделя една срещу друга ще се изправят роялистката хунта и нейните поддръжници и партията на милиардера и бивш премиер на страната Таксин Шинаватра. Очаква се пред избирателните урни да застане вълна от безпрецедентен брой гласуващи за пръв път.

Кралството остава крайно разединено въпреки обещанието на управляващата хунта да извади страната от кризата, белязана от нестихващи протести и преврати.

51 милиона са тайландците с право на глас. От тях 7 милиона души на възраст между 18 и 25 години ще гласуват за пръв път.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари