вторник, 02 април 2019, 15:50 ч.

Достъп на енергия

ЕК дава €33 млн. за газовата връзка България-Гърция

BNews.bg

ЕК дава €33 млн. за газовата връзка България-Гърция

Комисията отбелязва, че средствата са част от пакет от 8 милиарда евро инвестиции в 25 проекта в 10 страни членки.

Европейската комисия (ЕК) инвестира за по-сигурна и достъпна енергия в България, съобщават от ЕК.

Със средства от ЕС Комисията инвестира 33 милиона евро в изграждането на трансграничен междусистемен газопровод с дължина 182 километра между Комотини, Гърция, и Стара Загора.

Газопроводът е европейски проект от общ интерес, допринасящ за постигането на целите на Енергийния съюз. Газовите системи на двете държави ще бъдат свързани за пръв път. Така ще се диверсифицират енергийните източници в региона и ще се повиши енергийната сигурност. По-голямата конкуренция на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите, поясняват от Комисията.

Комисията отбелязва, че средствата са част от пакет от 8 милиарда евро инвестиции в 25 проекта в 10 страни членки.

Инвестиционният пакет се отнася до България, Германия, Гърция, Италия, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Унгария и Чехия. Проектите обхващат широк кръг от области - здравеопазване, транспорт, научни изследвания, околна среда и енергетика. Като се прибави националното финансиране, общите инвестиции в тези проекти възлизат на 8 млрд. евро.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • обща килия - 22:06, 02 апр.

    h t t p s : / / bivol. bg/ tsvetanov- konpi- 1. h t m l

  • ee - 19:43, 02 апр.

    европейските проекти забелязвам че обикновено са - на никого ненужни или изпълнени по най долния начин. и не са в интерес на хората. обикновено целта е да се закопаят едни пари, и някои да си построят по един палат. трябва населението да може да дава оценка на проектите по европейските програми.

Напиши коментар

Коментари