сряда, 10 април 2019, 15:10 ч.

Проект от световен мащаб

Показват първата по рода си снимка на черна дупка

BNews.bg

Показват първата по рода си снимка на черна дупка

В проекта по събирането на информация са участвали над 200 учени от цял свят.

Днес ще бъде показана първата по рода си снимка на черна дупка, съобщават от Китайската академия на науките, цитирани от „Ройтерс”.

Информацията за черната дупка е събрана чрез телескопа Event Horizon, а в проекта са участвали над 200 учени от цял свят.

Той стартира през април 2017 г., а данните са се събирали чрез осем телескопа, разположени на различни точки по земната повърхност, включително и на Южния полюс.

Според учените, те са открили две огромни черни дупки. Едната е кръстена „Стрелец А” и се намира в центъра на Млечния път, а втората „М87” е разположена в центъра на съзвездието Дева.

Снимката ще бъде показана едновременно в Шанхай, Тайпе, Токио, Вашингтон, Брюксел и Сантяго в 13 ч. по Гринуич.

НАСА дефинират черната дупка като обем от материя, тя има гравитационна сила, която е толкова силна, че дори светлината не може да „избяга” от нея, а времето и пространството са изкривени.

Преди почти век Алберт Айнщайн изучава звездите, те му помагат да формира Общата теория на относителността, която предвижда съществуването на черни дупки. Айнщайн твърди, че когато звездите умират, те оставят ядро. Ако тази сърцевина е три пъти по-голяма от масата на слънцето, силата на гравитацията е достатъчна, за да образува черна дупка.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари