петък, 12 април 2019, 19:10 ч.

Повод за гордост

Българче стана най-малкият носител на златен медал по математика в света

BNews.bg

Българче стана най-малкият носител на златен медал по математика в света

В Тайланд пребори конкуренцията на 1700 участници от 21 държави.

Шестгодишният Лъчезар Томов от Бургас, който все още ходи на детска градина, се завърна преди дни със златното отличие от Международната олимпиада по математика в Тайланд. Там той пребори конкуренцията на 1700 участници от 21 държави.

Лъчезар е като всички останали деца в детската градина - учи, играе, спи следобед. От две годишен обаче започнал да показва любовта си към математиката.

„На 2 и половина научи цифрите, след това да брои до повече. Първо до 10, после до 20, така до 100, 200, 300 и на 4 години някъде започна да събира трицифрени числа” разказва майка му

До част от отговорите стига по логически път, а много често си съставял сам задачите. Вече има 14 медала от републикански и международни олимпиади. На уроци не ходи. Разчита на помощта на мама и дядо. Така се подготвил и за Тайланд. 

„Лесно беше и трябваше да реша 30 задачи”, казва момчето. В детската градина се забавлявал като давал задачи на учителките си, а те често не успявали да ги решат. „За да изляза от това положение казвам "не, Лъче в момента съм уморена или дай сега това да свършим", защото наистина Лъчко е страхотно дете”, казва учителката му Росица Стоянова.

В началото на седмицата бил посрещнат тържествено в детската градина. А децата от групата са доволни, че имат такъв приятел. „Всички много го обичаме, той винаги ще бъде нашият герой”, споделя едно от тях. Лъчезар мечтае да стане строител и да построи хотел.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари