петък, 12 април 2019, 20:00 ч.

Самолети от ЛНА

Авиацията на Халифа Хафтар нанесе удари по два правителствени обекта в Либия

BNews.bg

Авиацията на Халифа Хафтар нанесе удари по два правителствени обекта в Либия

Миналата седмица ЛНА на генерал Халифа Хафтар започна настъпление към столицата на Либия, което предизвика евакуация на цивилни от града с население около 1,2 милиона.

Самолети от т.нар. Либийска национална армия (ЛНА) нанесоха днес въздушни удари по два правителствени обекта, а сухопътните й сили водят улични боеве, за да превземат Триполи, но срещат съпротива, предаде Ройтерс.

Миналата седмица ЛНА на генерал Халифа Хафтар започна настъпление към столицата на Либия, което предизвика евакуация на цивилни от града с население около 1,2 милиона. Но въоръжени групи, верни на премиера на международно признатото правителство Файез ел Сарадж, засега устояват на натиска и държат противника по крайбрежието. В района на неизползваемо бивше летище на 11 км от центъра на Триполи се водят ожесточени боеве, допълва БТА.

Авиацията на ЛНА порази днес лагер на проправителствена въоръжена група в Зувара, западно от Триполи и близо до границата с Тунис, казаха местни жители и военни източници. Зувара е край петролната и газова инсталация Мелитах, чиито оператори са италианската ENI и либийската държавна енергийна компания NOC. От този терминал се доставя природен газ по газопровод за Италия.

Самолет на ЛНА атакува и Митига, единственото действащо летище в Триполи, откъдето зенитната артилерия откри огън в отговор, съобщиха очевидци. Няма сведения за щети и пострадали от двете страни.

В продължаващите седмица сражения за Триполи са убити 75 човека, включително 17 цивилни, и са ранени 323 души, сочат данни на ООН. Около 9500 човека са били принудени да напуснат домовете си, съобщи Ройтерс.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари