сряда, 17 април 2019, 15:40 ч.

Ръст в цените

Петролът поскъпна над 72 долара за барел

BNews.bg

Петролът поскъпна над 72 долара за барел

Петролните фючърси се повишават за втора поредна сесия на търговия, като петролът Брент поскъпна над 72 долара за барел за пръв път в рамките на настоящата година.

Подкрепа за възходящото ценово движение оказват оповестените по-рано през деня данни, показващи ускоряване на икономическата активност в Китай през първото тримесечие на годината, докато Американският петрол институт (API) отчете изненадващо понижение на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица.

БВП на Китай нарасна стабилно с 6,4% през първите три месеца на годината, като в същото време индустриалното производство се повиши през март с цели 8,5% (най-солиден ръст от юли 2014-а година), а продажбите на дребно се увеличиха с 8,7 на сто.

Производството в китайските рафинерии пък нарасна през март с 3,2% спрямо година по-рано до 12,49 млн. барела дневно.

От своя страна API отчете изненадващо понижение на американските складови запаси на суров петрол през седмицата до 12-ти април с 3,1 млн. барела до 452,7 млн. барела, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно повишение с 1,7 млн. барела.

Всичко това допринесе за поскъпване на фючърсите на петрола Брент с доставка през юни с 0,56% над нивото от 72 долара за барел за пръв път от ноември 2018-а година насам, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се повишиха с 0,66% към 64,50 долара за барел, доближавайки отново 5-месечния ценови връх около 64,65 долара, достигнат седмица по-рано.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари