четвъртък, 18 април 2019, 11:40 ч.

Нощно учение

Спасяваха пътници от горящ самолет във Варна

BNews.bg

Спасяваха пътници от горящ самолет във Варна

Голямо учебно учение за аварийно-спасителното осигуряване се проведе тази нощ на летище Варна. В него участваха над 20 аварийно спасителни средства и над 70 служители, включително от външни организации и ведомства.

Предвид факта, че 20% от трафика на Летище Варна се извършва в тъмната част на денонощието, за първи път пълномащабно учение по АСД се провежда през нощта.

Сценарият на тренировката пресъздаде авиационно произшествие на летището. Реалистичната тренировка е стартирала с пожар във двигателя, разположен предварително на метри зад самолета, като за първи път е имало гасене на жив огън чрез симулатор.

Аварийният оперативен център бе свикан в обособената и оборудвана през 2018 г. специализирана зала в Терминал 2 с капацитет 30 седящи места.

Наранените пътници бяха представлявани от 45 броя манекени, всеки един придружен с легенда, в която се вписват: име, медицинското състояние, националност, видима възраст и пол.

В рамките на учението беше проверена комуникацията между отделните групи, тествана бе автоматичната система за оповестяване, гасене на пожар, подхождане на превозните средства към мястото на "произшествието", евакуация, оказване на медицинска помощ на "пострадалите", обслужване на ненаранени пътници, реакция в случай на инфекциозно заразно заболяване, взаимодействие с външни сили и средства, работа на аварийния оперативен център.

Участие в пълномащабното занятие взеха аварийно-спасителните групи на летище Варна, авиокомпания Бългериън Еър Чартър, Летищен център за обслужване на въздушното движение (ЛЦ за ОВД), сектор Пожарна безопасност и спасяване, Гранично полицейско управление, РД "ПБЗН", Център за спешна медицинска помощ, МБАЛ 'Света Анна-Варна' АД, Български червен кръст и Единна спасителна система 112.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари