четвъртък, 18 април 2019, 11:50 ч.

В страната са направени вложения за 437,6 млн. евро

Двоен ръст на преките чужди инвестиции през февруари

BNews.bg

Двоен ръст на преките чужди инвестиции през февруари

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) на България през февруари са 21,9 млн. евро и се увеличават над два пъти на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). За сравнение - през втория месец на миналата година те бяха 7,8 млн. евро.

От 1 януари до 28 февруари в страната са направени вложения за 437,6 млн. евро, но те намаляват с 674,1 млн. евро спрямо първите два месеца на миналата година, изчисляват в централната банка.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е на минус с 574,3 млн. евро за периода от януари - февруари 2019 г. Той е по-нисък с 456,6 млн. евро от дяловия капитал за първите два месеца на миналата година, който беше на отрицателна територия със 117.7 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 0,02 млн. евро, при положителен нетен поток от 4,7 млн. евро за януари 2018 г.

По страни, най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Украйна (0,1 млн. евро) и Казахстан (0,1 млн. евро), докато тези на Русия намаляват (с 0,3 млн. евро).

За януари - февруари 2019 г. нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) възлиза на 136,7 млн. евро, при 310,8 млн. евро за януари - февруари 2018 г.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари - февруари 2019 г. са от Ирландия (70 млн. евро), Холандия (43,3 млн. евро) и Люксембург (33,4 млн. евро).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари