четвъртък, 18 април 2019, 12:40 ч.

Народно недоволство

Близо 13 хиляди са жалбите, адресирани до Манолова през миналата година

BNews.bg

Близо 13 хиляди са жалбите, адресирани до Манолова през миналата година

Българските граждани имат огромни проблеми, заяви омбудсманът Мая Манолова в парламента, където представи доклада за дейността на институцията през 2018 година. Тя отчете двоен ръст на жалбите до нея, откакто е встъпила в длъжност през 2015 година.

От данните в доклада става ясно, че двойно са се повишили и посещенията в нейната приемна, което според нея е доказателство за повишеното доверие към институцията.

Общо 12 890 са жалбите, адресирани до Манолова през изминалата година. 24 634 души пък са преминали през нейната приемна, а 36 892 души са потърсили съдействие от институцията.

„Гражданите имат проблеми с администрацията и с начина, по който работят институциите. Те наистина имат нужда от институция, която да е на тяхна страна“, отбеляза Манолова пред депутатите.

Тя подчерта, че в работата си като омбудсман разчита много и на гражданското общество у нас. „Вече работим с над 300 неправителствени организации, които разполагат с необходимата експертиза и които са наши партньори. Благодарение на гражданските експерти и консултативния Конституционен съвет, в който са включени големи имена на юристи, ние успяваме да изработим решения, които са далеч от популизма и дават решения на проблемите“, каза Манолова.

Анализът на жалбите показва, че най-голям е техният брой срещу монополните дружества. Това са жалбите срещу топлофикации, ВиК дружества, фирмите за бързи кредити, колекторските фирми, банките и частните съдебни изпълнители. На второ място са жалбите по повод на социални и трудови права. На трето място пък са тези, свързани с правото на собственост и екологичните проблеми, както и свръх застрояването.

В резултат на дейността си по конкретни проблеми, омбудсманът е упражнил правото си на косвена законодателна инициатива – внесени са 11 законопроекта и 2 искания до Конституционния съд. Според нея сред най-големите победи на институцията е спечелената битка, водена заедно с майките на деца с увреждания, довела да приемането на три нови законопроекта в социалната сфера. С тях на практика започна реформа на политиките за хората с увреждания. За това Манолова отправи и специални благодарности към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, за когото заяви: „От кошмар се превърна в приятел“.

Наред с другите инициативи, омбудсманът изтъкна изключително важната кампания, превърнала се в кауза – Европейската кампания срещу двойния стандарт на храните, която бе успешно финализирана. Сериозно място в доклада е отделено на дейността на омбудсмана като Национален превантивен механизъм (НПМ) – посещенията в местата за лишаване от свобода - затворите и следствените арести, психиатриите, социалните институции за възрастни и деца, бежанските центрове. През 2018 г. НПМ отчита напредък в подобряване на битовите условия на лишените от свобода в местата за задържане, разположени в Южна България.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари