неделя, 21 април 2019, 13:00 ч.

След потопа в „Аспарухово”:

На първа инстанция пострадали осъдиха Община Варна

BNews.bg

На първа инстанция пострадали осъдиха Община Варна

Местната управа трябва да изплати обезщетение на собственичка на разрушена от пороя къща, в която са загинали 8 души.

Близо 5 години след наводнението в Аспарухово, Районният съд във Варна осъди морската община за това, че не е изпълнила задължения си за поддръжка на дерето-убиец.

Местната управа трябва да изплати обезщетение на собственичка на разрушена от пороя къща, в която смъртта си намериха 8 души.

На 19 юни 2014 г. приливната вълна помита къщата на Жана Шопова. „Като дойде водата, ние всички се развикахме, аз започнах да се задушавам, нищо не помня, Като падна секцията на главата ми, после се намирах зад 1 трансформатор, по едни гащи само”, спомня си Жана Шопова, ищец по делото.

Стихията разрушава дома на Жана и убива осемте души вътре, сред които е единствената ѝ дъщеря и двете ѝ внучета. 

Наказателното дело за смъртта на тринайсетте жертви беше прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление и „екстремността на природното събитие”. Затова пострадалите могат да водят само граждански дела за обезщетения.

Районният съд осъди общината да ѝ изплати близо 24 хил. лв.

„Не са пари, моето цялото семейство отиде, цялото семейство. Аз може ли да ги изравнявам с 24 хил. лв, не мога да ги изравнявам”, коментира Жана.

В решението на съда се посочва, че дерето е било обрасло с растителност, не е било почистено и на много места – застроено, което е намалило водопропускливостта му.  

„Тя е собственик на това дере, по което е дошла приливната вълна и е станала причина за погиването на имота и като собственик, общината е била длъжна да бъде добър стопанин за имота си”, заяви Недка Панайотова, адвокат.

Община Варна отказа коментар, защото обжалва решението.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари