понеделник, 22 април 2019, 10:30 ч.

От понеделник

Започва Страстната седмица

BNews.bg

Започва Страстната седмица

Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още Седмицата на страданията, тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос.

Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

В българската традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин. Първите три са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер — прави се за здраве.

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца. На Велики петък в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата три пъти за здраве.

На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари