вторник, 23 април 2019, 18:50 ч.

В навечерието на празника

Странните обичаи за Великден по света

BNews.bg

Странните обичаи за Великден по света

Възкресение Христово е първата неделя след първата пролетна пълна луна.

Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос три дни след разпятието Му. Възкресение Христово винаги се пада първата неделя след първата пролетна пълна луна. В някои европейски страни обаче се срещат нетипични, дори странни езически ритуали и обичаи за Великден.

Ирландия

В Ирландия в неделята на Великден не се яде месо, а само риба. Прието е и да се изкопае малка дупка в земята, подобна на гроб, в който ирландците заравят херинги.

Полша

"Смигус Дингус" - така се нарича традиционният студен душ, който трябва да си вземат поляците по Великден. Подобна традиция има и в Чехия, Словакия и Унгария.

Холандия

Традиционно за страната на лалетата е около Великден да се организират големи базари за мебели. Най-често холандиците организират разпродажбата в понеделник след Великден и обичаят датира от около 30 години.

Финландия

Във Финландия също имат интересен великденски обичай - хората се удрят един друг по гърбовете с клонки от бреза.

Хърватия

През май идва пролетта и хърватите приемат това за начало на новите неща. Свежият полъх трябва да бъде усетен и в гардероба на хората. Около Великден се счита за добра поличба хората да си купуват нови дрехи и да се пременят с тях.

Гърция

В средиземноморската страна във всяка къща за Великден домакинята трябва да приготви "цуреки" - така се нарича типичният гръцки козунак. Жителите на остров Хиос пък са фенове на пиротехниката и се забавляват със заря на празника.

Хаити

Децата на островната държава пускат изящно изрисувани хартиени хвърчила във въздуха за празника. Подготовката за Великден трае месеци, а хвърчилата са същински произведения на изкуството.

Мексико

В събота преди Великден в Мексико горят ритуално хартиени фигури - т.нар. папиемашета. Това е традиция, с която се отбелязва победата на доброто над злото. Често мексиканците правят и папиемашета с ликовете на известни политици.

Филипините

Великден като християнски празник рядко се чества в повечето азиатски страни по исторически причини. Въпреки това, във Филипините имат традиционен ритуал за празника - родителите там обръщат децата си с главата надолу. Вярва се, че това помага малчуганите да растат по-бързо.

Австралия

Там децата вярват, че великденските яйца ги носи не заек, а т.нар. билби - животно от рода на зайците. То се смята за застрашен от изчезнане вид, тъй като често е нападано от големи диви зайци.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари