сряда, 24 април 2019, 17:49 ч.

Масово недоволство

АЕЖ: Недопустимо е БНТ да бъде управлявана от човек като Кошлуков!

BNews.bg

АЕЖ: Недопустимо е БНТ да бъде управлявана от човек като Кошлуков!

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) протестира остро срещу решението на Съвета за електронни медии да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия, обявиха от организацията.

"В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков", се казва в изявлението.

По-рано днес Съветът за електронни медии СЕМ одобри Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, след като излезе окончателното съдебно решение с присъда за титуляра Константин Каменаров и той се налага да напусне поста предсрочно.

Членове на регулатора коментираха по време на днешното заседание, че са провели серия от разговор с потенциални кандидати за и.д., но сред тях единствен Кошлуков е приел номинацията.

"Още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия “Алфа” на партия “Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска.

Tози избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията", допълват от АЕЖ.

Оттам посочват още, че "самият престой на г-н Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, кулминиращи с неприличен жест в ефир.

Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа това свое решение, преди то да доведе до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор, избран от Съвета за електронни медии."

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари