четвъртък, 25 април 2019, 17:30 ч.

От 1 юли

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7%

BNews.bg

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7%

Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 година.

В Закона за бюджета на ДОО за тази година е предвидено, че минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде увеличена от 207,60 лв. на 219,43 лв. от 1 юли, т.е. също с 5,7 на сто. В проекта се подчертава, че за прилагане на справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери се предлага размерът на социалната пенсия за старост да се повиши със същия процент от същата дата.

В резултат от предложената промяна ще се повишат и размерите на редица пенсии, които не са свързани с трудова дейност, например пенсията за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост. Такива са добавката за чужда помощ, добавката за увеличаване на пенсиите на инвалидите от Отечествената война и добавката от Закона за ветераните от войните.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 15 - 18:08, 25 апр.

    Учителка -пенсионерка съм ,с 29години педагогически стаж,и получавам 227.35лева пенсия,тоест с някакви си 8лева повече от бъдещата минимална пенсия за стаж и възраст,кажете ми това нормално ли е,п.с.пенсионирах се през 2011година.

  • 1 - 18:01, 25 апр.

    др.борисов,елипсата във Варна ,не ни интересува,виж скока на социалната пенсия,която става,има няма 68 евро,Питай в Брюксел твоите господари,дали в АФРИКА има такава пенсия,един нормален човек,би се срамувал ,а вие се гордеете ,че сте увеличили пенсиите в България.

Напиши коментар

Коментари