четвъртък, 25 април 2019, 17:56 ч.

Причината са породилите се негативни обществени реакции

Борисов нареди работата по Стратегията на детето да бъде спряна

BNews.bg

Борисов нареди работата по Стратегията на детето да бъде спряна

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта на Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) е спряна поради породилите се негативни реакции на част от обществото, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Решението на премиера бе взето, след като недоволни граждани излязоха на протест. Те обявиха, че новият документ е плод на тоталитарно мислене и предвижда "пълна власт" от страна на държавата над живота на всяко дете и неговото семейство. Те се опасяват, че съществува риск и в България социалните служби да изземат функциите на родителите, както и да се улесни отнемането на деца и преместването им в приемни семейства.

Противниците на стратегията заявиха още, че стратегията е изготвена в нарушение на основни конституционни и човешки права, записани в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

"Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки. Държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи", контрират пък от социалното ведомство.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари