вторник, 30 април 2019, 12:30 ч.

По информация от миналата седмица

От 30% от проверените къщи търсят пълно възстановяване на средствата

BNews.bg

От 30% от проверените къщи търсят пълно възстановяване на средствата

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

По информация от миналата седмица са проверени над 110 къщи за гости, съставени са актове и са предявени за възстановяване над 10 милиона лева.Резултатът от направените проверки на къщите за гости представи министърът на земеделието Румен Порожанов на брифинг в Министерския съвет.

За 32 от тези 110 къщи за гости се иска пълно възстановяване на средствата, а за останалите е наложена частична финансова корекция. По думите на Порожанов целта е тези, които не са коректни, да възстановят средствата, които не са използвани по предназначение.

До настоящия момент от Държавен фонд "Земеделие" са направени проверки на около 18% от всички къщи за гости. Земеделският министър посочи, че риск анализът е за 5%.

По стария програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости. Те са финансират с до 200 000 евро. По данни на Министерството средното финансиране е около 135 000 евро.

Порожанов допълни, че сигналите са получени, защото още през 2016 г. всички къщи за гости са предложени на страницата на Държавен фонд "Земеделие" за ползване от страна на гражданите, както и за подаване на сигнали, когато къщите за гости не се използват по предназначение.

Земеделският министър посочи, че всички къщи ще бъдат проверени, независимо дали е изтекъл мониторинговият период, или не. Ако се установи, че има пропуски в отчетите и ползването на къщите за гости, ще бъдат налагани съответните финансови корекции и дори и пълно възстановяване на сумата, закани се Порожанов.

Той се надява проверката да се движи възможно най-бързо, като се засича информация и от НАП, и от общините. Очаква се да бъде приложен и риск-анализ за приоритетните обекти, които да се разгледат първоначално, а след това ще бъдат проверени и останалите.

Порожанов категорично заяви, че ако има други нарушения, свързани с Наказателния кодекс, ще бъдат предявявани. Той припомни, че първият случай с къща за гости, който е бил проверен е на пловдивски преподавател.

Земеделският министър увери, че не вижда да има пряка опасност да се загубят евросредства.

Припомняме, преди седмица главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Ахмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата. 

Днес стана ясно и че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Кибик - 10:04, 02 май

    На снимката къщата на Чехльо! И тя ли е в кюпа? Баси държавата?!?!

Напиши коментар

Коментари