вторник, 30 април 2019, 19:00 ч.

Това ще е възможно чрез изследвания на кръвта

Американски учени са на път да създадат тест за хронична умора

BNews.bg

Американски учени са на път да създадат тест за хронична умора

Американски учени са на стъпка от създаването на биомаркер, с който чрез изследване на кръвта да се установява наличието на синдрома на хроничната умора - състояние на отпадналост и слабост, предаде Ройтерс.

Учените от медицинския факултет на Станфордския университет са провели изследване сред 40 доброволци - половината здрави, а другата половина - страдащи от хронична умора. С помощта на изследвания на кръвта и наноелектронен анализ учените успели да измерят минимално изменение на имунните клетки и кръвната плазма и различната реакция спрямо солта. При здравите хора клетките оставали сравнително стабилни, а при болните - се образувал ясен клин. Описаният биомаркер правилно разграничил хората със споменатия синдром от здравите.

Предполага се, че само в САЩ синдромът на хроничната умора (СХУ) или още миалгичен енцефаломиелит (МЕ) засяга около 2,5 милиона души, а по света те са около 17 милиона. Симптомите включват умора, болка в ставите, главоболие, проблеми със съня. Не е позната причината за заболяването, но страдащите от него остават години наред на легло или при лечение в домашни условия.

"Не знаем защо точно клетките и плазмата реагират по този начин и какво точно се случва. Но виждаме ясна разлика в начина, по който здравите клетки и засегнатите от синдрома на умората реагират на стрес," каза Рон Дейвис, професор по биохимия и генетика, който ръководи изследването.

Други специалисти в областта предупреждават, че пътят до изобретяването на биомаркер за МЕ е още дълъг, тъй като два основни проблема остават нерешени: дали всеки биомаркер може да разграничи страдащите от МЕ и дали той измерва причината, а не следствието на заболяването, каза Саймън Уесли от Института по психология, психиатрия и неврология на лондонския Кингс колидж.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари