събота, 11 май 2019, 11:50 ч.

Галерия "Тракарт

Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул приюти фотоизложбата "Пловдив"(СНИМКИ)

BNews.bg

Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул приюти фотоизложбата "Пловдив"(СНИМКИ)

Организатор на събитието е пловдивската галерия "Тракарт".

В деня на Светите братя Кирил и Методий, желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул приюти фотоизложбата "Пловдив - Европейска столица на културата '2019" на Евтим Бачев. В криптата на изящния български храм са подредени 30 фотографии, уловили по специфичен начин духа на Града под тепетата.

Изложбата бе открита с камерен концерт на цигуларите от дуо "Туртов" - Андреана Туртова и Николай Туртов и Даниела Стоянова - пиано. Българската общност край Босфора прие изложбата с огромен интерес.

Присъстваха Ангел Ангелов, Генерален консул на Република България в Истанбул, Фикрие Бюлюнмаз - архитектката, по чиито планове е възстановен храма, представители на българската цариградска общност, както и представители на други християнски деноминации в града. Организатор на събитието е пловдивската галерия "Тракарт".

В ролята на куратор влезе популярният галерист и траколог Жорж Трак, който е и инициатор на мащабната реставрация на "Св. Стефан", приключила през 2016 г. Изложбата пренесе част от духа на древния и модерен Пловдив край Босфора и ще остане в криптата само няколко дни.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари