неделя, 12 май 2019, 13:30 ч.

И нов куполен пръстен

Българската църква "Св. Георги" в Одрин от днес има блестящ титанов купол(СНИМКИ)

BNews.bg

Българската църква "Св. Георги" в Одрин от днес има блестящ титанов купол(СНИМКИ)

Храмът бе оснонво ремонтиран и реставриран през 2004 г. и привлича туристи и поклонници от цяла България.

Българската църква "Св. Георги" в Одрин от днес има блестящ титанов купол над камбанарията и нов куполен кръст. Титаниевато покритие с цвят на злато е монтирано на дървения купол от пловдивска фирма, специализирана в изработването на особени покривни конструкции.

Новият кръст е позлатен и е изработен от пловдивския скулптор и галерист Жорж Трак в работилницата на галерия „Тракарт". На освещаването, извършено от старозагорския митрополит Киприян, присъстваха посланикът на Р.България в Турция Надежда Нейнски, генералният консул на Р. България в Одрин Васил Вълчев, председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията Красимир Вълчев, почетният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, местната българска общност в Одрин и Истанбул, много гости от България.

Храмът бе оснонво ремонтиран и реставриран през 2004 г. и привлича туристи и поклонници от цяла България. Тази година през март рапочна частичен ремонт на купола и камбанарията, който завършва днес с освещаването на новите купол и кръст. Така, след великолепната желязна църква "Св. Стефан" край Босфора, одринската "Св. Георги" ще е втория български храм в Турция, който ще грее в позлата. През 2020 г. "Св. Георги" ще отбележи 140 години от поставянето на първия камък на олтара.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари