понеделник, 13 май 2019, 14:00 ч.

Статистикя сочи

85% от българите отивали първо на хомеопат, после при лекар

BNews.bg

85% от българите отивали първо на хомеопат, после при лекар

93% анкетираните пациенти отбелязват, че поводът за посещение при хомеопат е заболяване. 85% се обръщат към хомеопат, преди да посетят лекар.

Според първото проучване на хомеопатичната помощ в България, стартирало през 2015 година, около 47% от пациентите са удовлетворени от хомеопатичното лечение. 93% анкетираните пациенти отбелязват, че поводът за посещение при хомеопат е заболяване. 85% се обръщат към хомеопат, преди да посетят лекар. На пресконференция в БТА д-р Петко Загорчев, председател на Българска медицинска хомеопатична организация, заяви, че хомеопатичното лечение може да се прилага ефективно само от лекари. Независимо от чл. 166 от Закона за здравето, години наред все още други лица продължават да упражняват този терапевтичен метод. Понякога това са хомеопати, дипломирани извън страните на европейската общност. Създава се опасност да бъде опорочен метод, доказал своята клинична стойност, а резултатът е недоверие както в хомеопатията, така и в конвенционалната практика, уточни Загорчев. Според него след като съществува нормативна база, би следвало да има и надеждни начини за контрол. В рамките на проучването са анкетирани общо 527 лекари и стоматолози, като около 95% смятат, че е необходимо да продължат да посещават курсове за продължително обучение по хомеопатия. 85,7% искат хомеопатията да бъде призната за медицинска специалност. Данните представи доц. Илияна Янева-Балабанска от Националния център по обществено здраве и анализи. Центърът ще направи предложение до МЗ за въвеждане на задължително обучение по практикуването на отделните неконвенционални методи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Az - 14:54, 13 май

    Ако в 85-те % се отчитат 50% от жителите по селата,които нямат достъп до мед.помощ и се лекуват с билки и каквото намерят,ТО СТАТИЯТА ОТРАЗЯВА ДОБРЕ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА В bg !

Напиши коментар

Коментари