понеделник, 20 май 2019, 14:30 ч.

Евростат:

Изнесли сме около 10 000 тона пчелен мед в ЕС

BNews.bg

Изнесли сме около 10 000 тона пчелен мед в ЕС

Като проблем пред бранша е липсата на българска марка пчелен мед.

България е изнесла за страни от ЕС приблизително около 10 000 тона пчелен мед, а за страни извън ЕС - около 4 тона мед, показват данни на Евростат за износа и вноса на естествен пчелен мед от 28-те членки на ЕС през 2018 г.

Повод за изследването е днешния Световен ден на пчелите.

В същото време страната ни е внесла около 12 тона пчелен мед от страни извън ЕС и 3,5 тона мед от страни на ЕС, показва европейската статистика.

Страната ни е важен износител на качествен мед за Германия, Австрия, Италия, Франция, САЩ, Норвегия и др., като напоследък изнасяме мед и за страни от Близкия изток (без Турция), обясни председателят на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов, цитиран от БТА.  

Пазарният дял на износа ни за ЕС е около 1 процент, но за сметка на това компенсираме с качествена продукция, подчерта инж. Михайлов.

Като проблем пред бранша е липсата на българска марка пчелен мед, с която родните пчелари да се наложат на европейските пазари, коментира още инж. Михайлов.

Според него не на последно място е и проблемът със смъртността при пчелите през последния месец поради пръскане на земеделски площи с пестициди. В някои райони на Северна България и в района на Гоце Делчев има регистрирана почти 100-процентова смъртност на пчели, при среден показател от 10 на сто за отделен пчелин, според експерта.

В началото на месеца производители предупредиха за масов мор на пчелите у нас. Те излязоха на протест с призив за законодателни промени и ефективни наказания за земеделците, които пръскат културите с пестициди. След апела на пчелари от няколко населени места държавата започна проверка. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари