вторник, 21 май 2019, 9:50 ч.

Над 40 милиона годишно лапат ГЕРБ, БСП, Патреоти, ДПС, Марешки и Възраждане

Слави доказа, че 6 партии от ГЕРБ до “Възраждане” лапат по 6,5 милиона отгоре субсидии на година

BNews.bg

Слави доказа, че 6 партии от ГЕРБ до “Възраждане” лапат по 6,5 милиона отгоре субсидии на година

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. Това показа "Шоуто на Слави" в специално предаване.

Изчисленията са на база разписаното в Закона за политическите партии, както и на официални данни от Министерството на финансите.

Защо се получава така?

Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички, гласували с новата опция "Не подкрепям никого".

Отделно от "Шоуто на Слави" посочват, че ЦИК са добавили и "71 гласа" към всички тези гласове. Причината е ново решение колко точно са гласовете "Не подкрепям никого" - 71 повече от първоначално приетото. Всичко това е урегулирано в Закона за политическите партии - чл. 27, ал. 2, като сегашният правосъден министър и бивш депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, който беше и председател на правната комисия в парламента, коментира според официална стенограма в стил "да не стане така, че да вземем едни пари повече".

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 година е 38 648 384 лв., макар че ако се спазват чл. 25, ал. 1, чл. 25, ал. 2 и чл. 26 от Закона за политическите партии, би трябвало субсидията да е 32 128 844 лв. Оказва се, че ГЕРБ печелят малко над 2,5 млн. лева повече, БСП - малко над 1,5 млн. лева, "Обединени патриоти" - малко над 700 хил. лева, ДПС - малко над 650 хил. лева, "Воля" - малко над 300 хил. лева, а партия "Възраждане" - малко над 80 хил. лева.

Формулата, по която се изчислява действителната партийна субсидия, е следната - броят на действителните гласове за съответната партия, разделен на общия брой на получените действителни гласове, който се умножава по общата сума за разпределение. Заради тази ситуация "Шоуто на Слави" припомни инициираният от предаването референдум през 2016 година, в който имаше въпрос дали партийната субсидия на един действителен глас да е 1 лев.

Макар че беше решено, че референдумът не минава границата, за да станат автоматично задължителни решенията му, на въпроса за партийната субсидия преобладаващият отговор беше да стане 1 лев на глас. Беше припомнено и последното гостуване на премиера Бойко Борисов в "Шоуто на Слави" и как той обеща да предложи на парламента да бъдат намалени партийните субсидии. Публично беше поставен и въпросът защо всъщност субсидиите са по-големи - към всички отговорни институции.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • - <> - - 00:53, 22 май

  Поредното активно мероприятие с цел сриване на избирателната активност извън контролирания вот. Славуца винаги е бил момче за всичко на мафията.

 • минаващ - 21:11, 21 май

  Дългия вади претоплени манджи /не че темата не е скандална/. Въпреки всичко си е това, на което прилича: мутра. Още мутри в политиката ми идват в повече.

 • шментикапели са майка ти и бащ ти - 19:17, 21 май

  Алоу, шментак, мушмул недоклатен, какво не ти е ясно от това, което Слави извади на бял свят, а? Що не го направи ти бе, шментьо? Малък , дребен, плешив, недоклатен шментьокапел, който знае да само да плюе...А важото в случая, че Трифонов е последователени казва на глас неща, които никой, никъде не казва, включително и шментьокапели като тебе...

 • шментикапели - 17:54, 21 май

  Слави+партия=шментикапели. Ако у нас всеки вършеше каквото умее, държавата нямаше да е толкова зле. Слави разбира само от чалга и би било добре за всички да си остане на този терен.

 • BgWC - 16:36, 21 май

  За другите айде, разбирам, но защо и каруцата кресливи селяндури на Костя Копейкин взимат пари от моите данъци, за да ме облъчват всекидневно по телевизиите колко са верни на Пут.ин? Дори в парламента не са влезли, освен това били обещали, че ще дарят неполагащата им се субсидия за благотворителност, но не са дарили нищо на друг освен на себе си!

 • до долния жорко - 13:36, 21 май

  Абе, Жоро, Жоролеподобно, тези локуми ги разтеглай у вас! Има ли били партиите разноски!!??? Като имат, да се хранят от симпатизантите си! Да си събират членски внос да се издържат! Народът на референдума каза 1 лв субсидия, а тези тупани , които така защитаваш, му се изсмяха в лицето и лапат над 13 лв!!!)! Ако ти искаш да те яхат и ебът, че и да им плащаш - дупи се! Аз не искам! БРАВО НА СЛАВИ И ЕКИПА МУ! НИКОЙ ДРУГ СКАПАН ЖУРНАЛИСТ НЕ НАПРАВИ ТАЗИ ПРОВЕРКА! НИКОЯ ДРУГА МЕДИЯ НА НАПРАВИ РАЗСЛЕДВАНЕ! ВСИЧКИ СА ЛАЙНЯРИ - И ПОЛИТИЦИ, И МЕДИИ, И ТАКИВА КАТО ТЕБЕ! АКО СЛАВИ НАПРАВИ ПАРТИЯ, ПОДКРЕПЯМ!

 • майцепродавци ниедни - 13:10, 21 май

  Какво общо има Европейска България с евразийския ИМ съюз, че си провеждат у нас точно преди европейските избори и 24 май евразийското мероприятие под патронажа на онова нещо “пРезидента” Радев и онова нещо “патриарх” Неофит и със съучастието на български министерства, университети, олимпийски комитети, спортни академии, БАН,БТПП, посолства, навалица от разни русофилски НПО-та и т.н.? Представяте ли си какви “скрипали” от ГРУ и путинови колеги-кагебисти щъкат в тези предизборни дни надлъж и нашир из европейска и натовска България ???? Накрая ще ни отровят и най-българския празник с “почетното” си присъствие и претенциите си засега само да го “споделят”, а след време съвсем да ни го откраднат. От 19 до 25 май у нас се провежда Асамблея на народите от Евразия, с подкрепа на президента на републиката. Ето наглата ИМ хибридна програма: h t t p s : / / w w w . faktor. bg/ uploads/ 2018- Documents/ evrazia_ programa. p d f В навечерието на европейските избори – евразийска хибридна операция, ползват Радев като руско оръжие h t t p s : / / w w w .faktor .bg/ bg/ articles/ v- navecherieto- na- evropeyskite- izbori- evraziyska- hibridna- operatsiya- polzvat- radev- kato- rusko- orazhie

 • Жоро - 12:03, 21 май

  Партиите предполагат разноски. Тези, които имат структури във всички населени места, как смятате, че се издържат? А без партии няма нито организиран живот, нито демокрация. Искате да я обърнем на анархия ли? То и без това едва я одържаме...

Напиши коментар

Коментари