вторник, 21 май 2019, 17:40 ч.

Юнкер към Австрия:

Винаги ме слушайте много внимателно

BNews.bg

Винаги ме слушайте много внимателно

В речта пред конференцията на синдикатите, Юнкер не е споменал австрийската правителствена криза, като само е казал, че събитието е на "точното място и в точното време".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че нямал да дава съвет на Австрия как да се справи с видеоскандала, който свали правителството, и след това даде съвет така или иначе.

Юнкер беше във Виена за годишната конференция на Европейската конфедерация на профсъюзите. Говорейки пред журналисти пред конферентната зала, той коментира: "Не аз задействах тази правителствена криза и не дойдох във Виена, за да я оправям. Австрийците сами трябва да направят това. В неделя за изборите за Европейски парламент. Това е денят, който може да бъде използван, за да се обърне гръб на опасността отдясно."

Той добави: "Няма да коментирам тук как канцлерът (Себастиан) Курц се справя с тази криза. Не съм отговорен за коментиране на действията на националните правителства, въпреки че бих искал да го сторя... Никога не давам на ръководители на правителства публични съвети, но един съвет би бил винаги да ме слушат много внимателно."

Юнкер отбелязал, че видеозаписът, който доведе до падане на правителството в Австрия, в който вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе се опитва да търгува държавни поръчки срещу финансова подкрепа за партията му от жена, за която е смятал, че богата племенница на руски олигарх, "не е решаващ фактор".

По-важно, заяви той, е "идеята, че една страна е поставена на сребърен поднос, така че другите да могат да си помогнат". Това, добави Юнкер, "не отговаря на моите патриотични чувства".

В речта пред конференцията на синдикатите, Юнкер не е споменал австрийската правителствена криза, като само е казал, че събитието е на "точното място и в точното време".

Той също така е използвал случая, за да говори за Великобритания, като се заял с нея по начин, който не използва за първи път: "Всеки разбира английски, но никой не разбира Англия."

Юнкер също така заявил, че "доста тъжен", че времето му в комисията изтича, но заяви, че е "много доволен", че се пенсионира.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Антон - 03:21, 22 май

    Перезвоните мне пожалуйста 8 (812) 642-29-99 Антон.

Напиши коментар

Коментари