сряда, 05 юни 2019, 10:00 ч.

Със свое решение днес

Последно: Лилито няма да е евродепутат. Става банкерка!

BNews.bg

Последно: Лилито няма да е евродепутат. Става банкерка!

Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата в качеството им на членове на Съвета на гуверньорите на банката.

Със свое решение днес правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи правителствената пресслужба.

Кабинетът аргументира избора си с факта, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в България, има и опит в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции. Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, тя няма да влезе като депутат в Европейския парламент, а от септември ще поеме поста в банката с 3-годишен мандат. В сайта на ЕИБ се вижда, че в момента има две вакантни длъжности на поста вицепрезидент.

Министърът на финансите трябва да уведоми ЕИБ за това решение след съгласуване със страните от избирателната група на банката, в която е включена и България.

Според устава на ЕИБ представителството на държавите членки в управителните органи на банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения.

Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата в качеството им на членове на Съвета на гуверньорите на банката.

Съгласно Временното споразумение, подписано чрез размяна на писма в периода ноември 2016 г. - май 2017 г., ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 г.

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка е колегиален постоянно действащ изпълнителен орган на банката, състоящ се от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на директорите.

Членовете на Управителния комитет се назначават от Съвета на гуверньорите (състои се от финансовите министри на държавите членки) по предложение на Съвета на директорите за срок от шест години, който подлежи на подновяване.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Лазар - 10:25, 10 юни

  Дебелуту Лили окраде бая от пътищата,еба Боце...що да не стане банкерка

 • ишщ - 16:35, 05 юни

  тая става даже за физик в ЦЕРН.

 • ишщ - 16:34, 05 юни

  тая става даже за физик в ЦЕРН.

 • Observer - 15:44, 05 юни

  Машаала!... Едно от многото прекрасни доказателства през последните 30 години, че честен човек с работа, знания, умения и всеотдайност не може да се добере до израстване в кариерата и сядане на такива постове. Трябва да си дялан камък и то речен и да откликваш на "спонсорските" желания. Спонсор трябва да имаш днес, добър спонсор и "всеотдаен" спонсориран па нищо, че не ставаш и за разсилен.

Напиши коментар

Коментари