събота, 08 юни 2019, 10:30 ч.

Не давай власт на омразата"!

Днес се провежда София Прайд 2019

BNews.bg

Днес се провежда София Прайд 2019

Противниците на гей парада се събират в 17 ч. пред пилоните на НДК, обявиха от "Национална съпротива".

Не давай власт на омразата"! Това е посланието на 12-ото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) Sofia Pride, което ще се проведе днес, съобщават организаторите. 

Събитието ще започне в 16:30 ч с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 часа. 

Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.

Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни. 

Те са поредица от сблъсъци между ЛГБТ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление.

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно - отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства. Парадът изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.

Събитието бе подрепено от 25държави и неправителствени организации. 

Както всяка година, и тази то  срещна и сериозен отпор. 

Българската столица не трябва да става арена на джендър пропаганда. Това заявиха в позицията си ВМРО по повод провеждането на гей парад в София. Те са категорични, че такова събитие не бива да се провежда.

По думите им за пореден път "група сексуално разкрепостени маргинали ще пропагандира отклоненията си" в центъра на града.

Семейство означава само едно - майка, баща и техните деца. Няма и не може да има семейство от еднополови двойки, пишат още в позицията си ВМРО.

"Г-жо Фандъкова, настоявам да забраните гей-парада." Защитете българските деца. Това написа Станил Станилов, общински съветник от "Атака" в отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Той настоява да не се дава разрешение за провеждането на предстоящия гей парад.

Станилов се мотивира, че след демократичните промени у нас Конституцията гарантира правата и свободите на българските граждани и подобни прояви са ненужни.

Той подчертава, че най-уязвимата група в случая са децата.

Противниците на гей парада се събират в 17 ч. пред пилоните на НДК, обявиха от "Национална съпротива".

Да запазим децата от покварата с която ги заливат... Да запазим децата от разврата!, призоваха те. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 12:20, 08 юни

    знаменосеца на парада,джамбазки ,върна ли се от медения си месец,защото без знамето,парада не може да почне.

Напиши коментар

Коментари