понеделник, 17 юни 2019, 9:30 ч.

Разкритие

Експерт: Джихадистите контактуват основно през чат канала Телеграм

BNews.bg

Експерт: Джихадистите контактуват основно през чат канала Телеграм

Терористите от ИДИЛ целенасочено се ориентират към деца при вербуването на нови попълнения в редиците си, заяви пред БНТ експертът по киберсигурност Любомир Тулев по повод на случая с 16-годишния ученик от Пловдив, радикализиран чрез интернет.

Още през 2015 г. статия в британско издание статия съобщава, че терористите експлоатират деца за целите си.

"Намира се уязвима жертва, най-често тийнейджър, който не се разбира с околните и търси упование в интернет. Втората стъпка е да се покаже на това дете, че то не може да бъде разбрано от никой друг, и след това започва да бъде принуждавано да прави различни неща." - коментира експертът.

Влизайки в стаята, ако детето много бързо затвори браузър в компютъра или затвори телефона си и го остави настрани, това са индикации, които родителите трябва да забележат, предупреждава специалистът. Ролята на родителите се изразява в говорене, възпитание, допълва той.

"34% от последователите на "Ислямска държава" ползват чат канала Телеграм за обмяна на информация. Тази мрежа е създадена от руски предприемач, като дори имаше спор дали Русия контролира въпросния канал, в крайна сметка това беше отречено." - посочва Тулев.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Krasnoselski - 12:18, 17 юни

    Събота, късна вечер, БНТ 1, Богомил Райнов и реставрация на комунистическата пропаганда. Бягяйте, Горанов е убит и Таско да бяга, защото ще му търсят 100 марки за ремонта на Голфа. Най-добре е да се скрие при жена си в Москва - при КГБ.

  • свинче със звънче - 11:27, 17 юни

    Всъщност по друг метод може да бъде установено наличието на джихадисти, вербовчици или дори атентатори ! Достатъчно е да напишеш в търсачката мюезин и да влезеш в конкретния сайт, който ти се предоставя. След това да сканираш всички потребители, а това са наблюдатели, писачи или просто заблудени...Следва светкавичен разпит за частици от секундата, в резултат на който придобиваш ВПЕЧАТЛЕНИЯ ! Кой би могъл да бъде опасен и кой да бъде пренебрегнат !!! Не ми е известно там какво Ви учат, а и не е моя работа да знам. Но всичко се базира на СТЕРЕОТИПИ! И тук грешки просто не са възможни!

Напиши коментар

Коментари