вторник, 11 юни 2019, 17:30 ч.

Консултантката на "Чернобил":

В СССР не казваха "окей", нямаше и храна за котки

BNews.bg

В СССР не казваха "окей", нямаше и храна за котки

"Дойче Веле" разговаря с нея как е постигнала точността при възпроизвеждането на съветската действителност.

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата изключителна точност при възпроизвеждането на съветската действителност. И в това няма нищо случайно - сред консултантите на сценариста Крейг Мазин е украинката Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати и почти случайно се свързва с Мазин, когато разбира, че подготвя филм за ядрената авария – тя сама му предлага услугите си и той незабавно я ангажира, разказва "Дойче Веле".

Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил на 26 април 1986 г. е една от най-ужасяващите катастрофи в най-новата история на Европа. Вследствие на експлозията, изпуснатата радиация засяга Украйна, Белорусия и Русия, а радиоактивният облак стига чак до Западна Европа и скандинавските държави. 

Режисьорът бе влюбен в своите герои

"Не съм имала много работа по филма - сценарият беше почти перфектен", разказва Козлова, която споделя пред "Дойче Веле" някои детайли от сътрудничеството си с Мазин. Например в една сцена от първата серия, която показва как ученият Валерий Легасов малко преди да се самоубие оставя на котката си паничка с храна. Първоначално в сценария е било записано, че той оставя „котешка храна“ в паничката.

А по това време в СССР не е имало специална храна за котки - детайл, която Крейг няма как да е знаел. И той незабавно нанася корекции за този епизод.

Много ме впечатли това, че човек, който никога не е бил в тази част на света и дълго време не я е познавал, само за няколко години е успял да се доближи в такава степен до историята и културата ѝ. А най-много от всичко ме порази това, че Крейг направо се бе влюбил в своите герои", споделя консултантката.

Двамата със сценариста работели съвместно най-вече върху диалозите, в които били променяни отделни думи. На няколко пъти, например, се срещала думата "окей", която определено не се е използвала в Съветския съюз през 1986, особено пък в средите на партийните членове или миньорите. Или друг епизод - когато пожарникарят Василий Игнатенко се събужда и двамата с жена си тръгват да видят от прозореца какво е станало – по сценария той носел тениска, а тогава тениските бяха рядкост - хората носеха потници, казва Елена Козлова-Пейтс.

Филмът често е критикуван за това, че в сериала прекалено често се чува обръщението „другарю“. В едно свое интервю Мазин казва, че това се дължи отчасти на факта, че на чужденците им било много трудно да произнасят обичайните руски обръщения по собствено и бащино име. А що се отнася до сцената, в която виден партиен ръководител от Минск е показан как пие водка в кабинета си, консултантката не смята, че това е прекалено - все пак са минали цели 33 години от онези времена, много от нещата са се позабравили, а и подобни случаи със сигурност е имало.

В памет на героите и жертвите

Покрай работата си по филма консултантката открива и за себе си нови факти, свързани с Чернобил. "Бях ученичка и помня какво се случи тогава. Отлично помня и манифестацията на 1 май 1986-та, помня лятото, в което не биваше да събираме липов цвят, имаше и много други забрани. Бащата на момчето от съседната къща замина за Чернобил още в първите дни след аварията и когато се върна, почти веднага почина. Бях много впечатлена - човекът се бе пожертвал заради другите."

Според Козловска, сценаристът на "Чернобил" е искал точно това - да направи сериал в памет на онези, които са страдали и са се пожертвали. Важно е и обстоятелството, че трагедията е поставена в контекста на другите съветски престъпления срещу човечеството, срещу гражданите на страната. А най-важно - по думите на консултантката - е показването на героизма на главните действащи лица, на начина, по който са се опитвали да се борят с невидимия враг, за да спасят хората в региона и в цяла Европа.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Повлэкана Шарэнкова - 13:17, 12 юни

    И тоалетна хартия нямаше, а като свършеше водката се оставяше да ферментира каквото попаднеше под ръка и се поркаше. Эх, минало незабравимо...

  • Миро - 12:16, 12 юни

    Какво се набива в очите: че не е имало котешка храна, /но всички хора бяха сити/, че не се била употребявала думата о'кей, много важно! /употребяваха я, но подигравателно - хо-кей/, че акцентират на обръщението "другарю", макар че руснаците са единствените в света, които се отнасят толкова уважително към събеседника си, обръщайки се към него със собствено и бащино име /като по този начин изкривяват действителността/, че нямало било тениски, /имаше, но се наричаха гимнастьорки/, било се срещало някъде началници да пият водка в кабинета си, /че в коя страна не се срещат? Всичко това иде да покаже, че филмът е тенденциозен и поради това неверен.

Напиши коментар

Коментари