сряда, 12 юни 2019, 13:30 ч.

ПАРИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ:

Контрапредложения и обвинения в популизъм

BNews.bg

Контрапредложения и обвинения в популизъм

Субсидиите на партиите влязоха за гласуване в пленарната зала.

Партийните субсидии влязоха за гласуване в пленарната зала. Правителството иска вече да се получава по 1 лев за глас. Това обаче предизвика нова вълна от контрапредложения и обвинения в популизъм.

Делян Пеевски от ДПС обяви, че предложението на ГЕРБ за 1 лев партийна субсидия е „див популизъм” и от своя страна ДПС ще предложат  нула лева по американския модел, като ще бъдат разрешени даренията към политическите партии. От „Атака” ще подкрепят предложението на ГЕРБ. БСП категорично го отхвърлиха, като обявиха, че това ще застраши функционирането на партиите, но били готови за диалог между първо и второ четене.

В дебата в пленарна зала не липсваха и традиционните политически обвинения.

„Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим субсидията да е нула лева. За нас това значи фалит на партиите при 1 лев субсидия. Разберете, 1 лев е фалит на партиите. Ако сменим модела с американския модел не е фалит”, заяви Делян Пеевски от ДПС.

„Ние още днес ще предложим нула лева и открито публично финансиране от икономически субекти и от гражданите на партиите със съответния контрол от гражданското общество, Сметната палата. Всичко останало е демагогия. Ние гледаме с колко да намалим, за да се харесваме на тоя и оня. Не става с харесване”, коментира Йордан Цонев.

„По този начин се застрашава демокрацията. Ще се противопоставим на това ваше желание по един популистки начин да заличите основни политически сили и да заличите възможността българските гласоподаватели да имат свои представители в българския парламент”, каза Драгомир Стойнев от БСП.

 „Нашето предложение е направено с преценка на всички рискове.  но публичните внушения към нас бяха, че ние сме тези пазители на партийната субсидия и на нас започна да ни омръзва тази роля на виновника за партийните субсидии”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

ДПС започват и консултациите си с браншовите организации по темата за намаляване на ДДС-то на лекарствата, хляба и на книгите. Ако обаче те не получат гаранция за поевтиняване на стоките, няма да пристъпят към тези помени.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари