четвъртък, 13 юни 2019, 20:00 ч.

Ценни монети

Върнахме на Турция 63 културни ценности

BNews.bg

Върнахме на Турция 63 културни ценности

Движимите културни ценности са общо 63, сред които златни, сребърни и бронзови монети от римско и византийско време, бронзови антични апликации и една бронзова фибула.

Ценни монети от Турция, задържани за незаконен внос от българските митнически органи на ГКПП - Капитан Андреево през 2016 г., бяха предадени на турския зам.-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз на официална церемония в Националния археологически институт с музей при БАН.

Този повод е израз на сътрудничеството между двете страни, а опазването на културното наследство без съмнение е приоритет на всеки един от нас, подчерта Явуз. Най-важното условие за предотвратяване на трафика на движимо културно наследство са превантивните мерки, но не е възможно незаконният износ да бъде изцяло предотвратен, затова и международното сътрудничество и връщането на артефактите е от такова значение според турския зам.-министър.

Движимите културни ценности са общо 63, сред които златни, сребърни и бронзови монети от римско и византийско време, бронзови антични апликации и една бронзова фибула.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане заедно с доказателства за произхода на културните ценности от територията на Турция. Представени са и доказателства за незаконен износ.

Процедурата по връщане на незаконно изнесени културни ценности се осъществява на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности от 1990 година и със Споразумението между България и Турция от 2012 година за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари