петък, 14 юни 2019, 13:30 ч.

Процес на радикализацията на български граждани у нас

Спецът по национална сигурност проф. Николай Радулов с разкрития за вербувания от ИДИЛ Мартин

BNews.bg

Спецът по национална сигурност проф. Николай Радулов с разкрития за вербувания от ИДИЛ Мартин

Специалистът по национална сигурност проф. Николай Радулов разкрива потайните ходове на джихадизма в радикализацията на български граждани у нас. Според Радулов профилът на вербувания от ИДИЛ 16-годишен ученик Мартин не отговаря на аутсайдерите от крайните квартали. Той е от заможно семейство с много материални възможности.

Над 95% от използваните социални мрежи от ИДИЛ са Туитър и Фейсбук, а момчето от Пловдив е ползвало друга социална мрежа - "Телеграф", което ме прави подозрителен по отношение на информацията, смята Радулов. 

Бомбата не била мръсна, защото нямало радиоактивни елементи във веществата, подготвяни от Мартин.

За да няма такива вербовки родителите трябвало да ограничат интернета и да купят евтини телефони на децата си. Още повече че скоростта на интернет в България била доста висока.

Радостно било, че по повод на готвеното престъпление са реагирали родителите на детето, макар че не се оказало, че това е истина. Така било компрометирано усещането, че хората вярват на специалните служби.

Радулов бил с убеждение, че родителите хвърляли децата си неподготвени и гладни на училище. Това правело технологиите още по-опасни.

Истината трябвало да се казва, защото иначе се стигало до приказката за лъжливото овчарче. Според Радулов за детето най-вероятно нямало да има съд и заради податките от главния прокурор Сотир Цацаров. С 16-годишния ученик щяла да се занимава само Детска педагогическа стая.

Радулов обаче не отрече, че Мартин е бил радикализиран въпреки съмнението на Цацаров, че реално е щял да извърши атентат. Имало е вербовчик, потвърди Радулов.

Експертът изрази мнение, че Мартин само е имал идея да направи бомба, но не и да я задейства. Той се съмнява и притеснява същевременно, че момчето може да посегне на живота си. Жертвите на трафик са жертви, те не са виновни, че някой ги е излъгал, е логиката на Радулов.

Радулов изрази и съмнения по компетентността на специализираните антитерористи, затова нямало нужда от създаването на специализирана структура в МВР. Освен това високото заплащане на 10-15 души щяло да предизвика протести у другите служители в МВР, без да се върши ефективно работа, защото само щяло да ги противопостави.

Заради всичко това спецовете по антитероризъм според Радулов трябвало да бъдат изведени от МВР и да действат самостоятелно с много ресурс и високо заплащане. Той даде пример с КПКОНПИ, което обединило три други неработещи структури.

Контактувайте с децата и внуците си, за да не ги радикализира някой и някой да не ги експлоатира през високите технологии, каза Радулов. Затова цялото семейство трябвало да си общува и през Фейсбук.

На една лекция дадох пример, че от атентатите на 11 септември са загинали 6000 души, а пуберите, лишени от обич и грижа, взеха да викат: "Малко е, малко е", сподели Радулов. В заключение Радулов подчерта, че пловдивският случай може да не е прецедент.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари