сряда, 19 юни 2019, 19:00 ч.

Подаден е сигнал

„Антикорупционен фонд” сигнализират, че ТЕЦ-Варна е технически незиправен

BNews.bg

„Антикорупционен фонд” сигнализират, че ТЕЦ-Варна е технически незиправен

От фондацията имат съмнения, че при покупката на централата може да са укривани данъци.

ТЕЦ-Варна може да окаже евентуална заплаха за енергийната сигурност на страната.  Такъв сигнал подаде фондация „Антикорупционен фонд”.

Според фондацията, техническата изправност на ТЕЦ-а е под въпрос, макар че той трябва да осигурява така наречения студен резерв – мощности, които се ползват само при нужда, за да осигурят резки скокове в потреблението.

Затова фондацията е сигнализирала ДАНС, енергийното ведомство и комисията регулатор. 

Има и съмнения, че при покупката на централата може да са укривани данъци. Поради тази причина сигнал е подаден и до НАП. През септември миналата година почетният председател на ДПС Ахмед Доган купи 70% от компанията, собственик на ТЕЦ-Варна. 

Ахмед Доган купи по-голямата част от компанията, собственик на ТЕЦ-Варна.

От управата на ТЕЦ-Варна отхвърлиха като неоснователни твърденията на Антикорупционния фонд.

„Блок 6 е напълно изправен и може да изпълнява Договора за осигуряване на студен резерв със Системния оператор. Минали са всички проверки, които предписва Наредба 9 за техническата експлоатация и всички изпитания, съвместно с ЕСО, са проведени. Блокът отговаря на всички критерии за функционалност”, заяви Минчо Минчев, директор на ТЕЦ-Варна.

Ръководството на централата увери, че тя е в състояние да изпълнява ангажиментите си и няма риск за енергийната сигурност на страната.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари