сряда, 19 юни 2019, 20:00 ч.

Арх. Борислав Игнатов

Архитект предлага нова визия за паметника на Съветската армия в София

BNews.bg

Архитект предлага нова визия за паметника на Съветската армия в София

Предложението включва преместване на композицията върху монумента и поставяне на герба на България=

Арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, има предложение за нова визия на Паметника на съветската армия в София, за който се спори от години. Има и решение за премахването му от началото на 90-те години, но демонтажът все се отлага.

Той предлага монументът да е с герба на държавата и надпис „България над всичко”, както и камбана, която да бие на всеки час.

Според Игнатов демонтирането на този монумент, който е най-високият в София, ще е трудно и ще доведе до замърсяване. Затова той предлага да се използва постаментът, като на него се поставят гербът и камбаната.

Неговото предложение за преместване на сегашната композиция с руски войници в пространството между парк-хотел „Москва” и руското посолство. По думите му там композицията ще е по-добре осветена от слънцето.

Архитектът уточни, че под „България над всичко” има предвид България над личните интереси, а не над другите държави. 

Арх. Игнатов коментира и ремонта на знаковата ул. „Граф Игнатиев” в София. „Това трябваше да е ремонт за следващите 100 г., а той вече се разпада. Проблемът е в контрола”, смята председателят на Камарата на архитектите в България.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Миро - 12:02, 20 юни

    Като разрушихте мавзолея, какво постигнахте? Едно грозно, оголено място, излагащо на показ глупостта и злобата на съвременните рушители на България. А във Франция не са и помисляли да свалят названия на улици и метра с името Сталинград - символ на Победата от Втората световна война.

  • Данъкоплатец - 01:00, 20 юни

    Този затънал в бюрокрация и корупционни практики "архитект" на държавно-чиновнически пост (Камарата си е псевдо-обществена структура с придадени й със закон държавни функции и задължения!) не е ли чувал, че от древността има поговорка "Не си прави паметници от чужди паметници!" Ако се мести Паметника на СА, трябва да бъде преместен изцяло с всичките му елементи и композиции! А на местото му може да се изгради друг, нов паметник или да се възстановят дървесните насаждения! И в никакъв случай проекта, изпълнението и надзорът не трябва да се поверява на българските "архитекти" и "инженери" от съответните български Камари!

Напиши коментар

Коментари