вторник, 25 юни 2019, 12:30 ч.

Специалисти съветват

При бури избягвайте преходите в планината, движете се на разстояние един от друг

BNews.bg

При бури избягвайте преходите в планината, движете се на разстояние един от друг

Поради нестабилните метеорологични условия в страната през последните дни, Планинската спасителна служба /ПСС/ при БЧК съветва всички любители на планината да избягват преходи, особено по високите части.

В съобщение на пресцентъра на БЧК се препоръчва на туристите да следят прогнозата за времето и да се съобразяват с нея при излизане в планината, да са добре екипирани, да спазват предварително уточнения маршрут и да носят със себе си заредени мобилни телефони.

При гръмотевична буря да се избягва движението по била и ръбове, особено ако те са остри, съветват планинските спасители.

Движете се на дистанция няколко метра един от друг, а не "в пакет", препоръчват от ПСС.

В случай че прецените, че е по-добре да изчакате края на бурята, спрете на сравнително безопасно място /не на било или друга изпъкнала форма на релефа/, се посочва в инструкциите.

Трябва също да се избягват единични дървета; постройки, необезопасени с гръмоотвод; извори или водни басейни; както и да се стои на разстояние от скала при търсене на подслон.

По-големите метални предмети трябва да са поне на десетина метра разстояние от хората, допълват от БЧК.

При седнало положение туристите трябва да бъдат върху раница или друга изолираща подложка, със събрани стъпала, а коленете да се обхванат с ръце.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари