вторник, 25 юни 2019, 15:00 ч.

EПИЗОД 2

Гьошев срещу България в Страсбург

BNews.bg

Гьошев срещу  България в Страсбург

о-късно, излиза и Наказателно постановление, в което се твърди противно на това в акта, че халогените Гьошев използвал самостоятелно т.е. без фарове, наложена му е глоба от 30 лв. и са му отнети 5 контролни точки от свидетелството за управление на МПС.

Една година след като Европейския съд по правата на човека в Страсбург осъди България за нарушение правото на достъп до съд на популярния пловдивски адвокат Кристиан Гьошев, днес юристът отново поведе своята битка за справедливост извън територията на страната. Поводът - същото дело. Причината -отказ на прокуратурата да изпълни решението на Съда в Страсбург и да поиска от Административен съд - София-област възобновяване на делото.

За да откажат на Гьошев, прокурорите Христина Лулчева, Наталия Николова, Красимира Филипова и Македонка Поповска, съответно първите две от Окръжна прокуратура - София, а останалите от Апелативна прокуратура - София и Върховна административна прокуратура, са счели, че в Закона за административните нарушения и наказания нямало правна норма, която да позволява възобновяване на дело от административно-наказателен характер след решение на Съда в Страсбург. Припомняме, че през една февруарска нощ на 2011 година в курорт Боровец, Кристиан Гьошев, управлявайки личния си автомобил бил спрян за проверка от полицейски служители от РПУ Самоков и му бил съставен акт с обвинение, че използва халогени в ясно време.

По-късно, излиза и Наказателно постановление, в което се твърди противно на това в акта, че халогените Гьошев използвал самостоятелно т.е. без фарове, наложена му е глоба от 30 лв. и са му отнети 5 контролни точки от свидетелството за управление на МПС. 

Недоволен от наказанието, юристът обжалва същото пред Районен съд - гр.Самоков, а в последствие и пред Административен съд - София-област. И двата съдебни състава обаче не разглеждат оплакванията му по същество, тъй като тогава българският закон забранявал глоби до 50 лв. да бъдат обжалвани пред съда. По-късно, през 2012 година, Конституционният съд обявява за противоконституционна тази българска норма и издадена в противоречие с чл.6 §1 от Европейската конвенция за защита правата на човека, относно правото на достъп до съд. Именно за това нарушение на Конвенцията на 21 юни 2018 г. Европейския съд по правата на човека осъди страната ни по делото "Гьошев и други срещу България".

Днес, "епизодът" се повтаря, а виновниците за бъдещото повторно осъждане на майката родина са изредени по-горе и днес носят червени тоги. Просто казваме, ако някой след време пита "Защо?".
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари