петък, 05 юли 2019, 14:15 ч.

Дъно

Крах на матурите за седмокласници, учениците - тройкаджии

BNews.bg

Крах на матурите за седмокласници, учениците - тройкаджии

Тревожно ниски са резултатите по математика от националното външно оценяване след 7 клас. Средният брой събрани точки е над 33 при максимални 100, което на практика ги приравнява с оценката "среден 3". При дванайсетокласниците пък има все повече двойки за сметка на шестиците.

Най-малките се справят по-трудно с казуси, на които могат да попаднат дори в живота, а на големите им липсва въображение, за да съставят авторски текст.

Появиха се нови предложенията като без матура по математика за по-малките и задължителна такава за по-големите. Какви промени са нужни, за да е ефективна образователната ни система? Директорите на столични училища Асен Александров и Диян Стаматов коментират темата в студиото на "България сутрин".

"Като ще измерваме компетентностите в седми клас, трябва да измерваме възможно най-различните видове - математическа, четивна и природо-научна грамотност", смята директорът Асен Александров. Според него матурите след 7 клас не трябва да бъдат вход към друго училище, защото това стресира учениците.

"Трябва да се направи чисто нов вариант на изпитите. Тези, които предлагаме, са от много години. Те са на хартия, черно-бели, неактрактивни са за учениците. Най-важно по отношение на съдържанието е промяната към практични въпроси, които имат смисъл в живота и да се отблъснем от теорията, която е в основата на всеки изпит", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за четвърта поредна година виждаме резултати, които са катастрофални и не се правят важни крачки за промяна. Той смята, че когато се видят такива последици - една шестица в цялата страна и много средни оценки, означава, че съответното ниво трябва да се промени.

"От учителите, от учебниците и от МОН се изисква да променят учебната програма и учебното съдържание да бъде олекотено откъм брой единици за сметка на практически казуси. От учителите се изисква да преподават тези практически казуси и да упражняват, а от учениците да бъдат по-старателни и да мислят повече", допълни Александров.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари