петък, 05 юли 2019, 18:00 ч.

Най-голямото количество в света

В Гърция задържаха най-голямото количество в света "любима дрога на джихадистите"

BNews.bg

В Гърция задържаха най-голямото количество в света "любима дрога на джихадистите"

Стойността на задържания наркотик е 660 млн. долара.

Най-голямото количество в света синтетичен наркотик каптагон - 5,25 тона на стойност 660 милиона долара, е конфискувана от представители на силите за сигурност на Гърция по време на съвместна операция, съобщава БГНЕС по данни на Службата за борба с икономически престъпления към Министерството на финансите в Гърция. Каптагонът (търговското наименование на фенетилин) е психотропна субстанция, наричана „любим наркотик на джихадистите“, защото често се използва от терористи в Близкия изток.

Съвместната операция беше проведена от служители от отдела за борба с наркотиците и оръжията към службата за икономически престъпления, заедно с гръцката полиция, бреговата охрана и пристанищната служба. За провеждането на операцията е била нужна седмица, като 20 души са участвали в нея всеки ден.

Задържани са 3 контейнера, пристигащи от Сирия. Общият брой на иззетите и конфискувани каптагонови таблетки е 5 тона 250 килограма и 500 грама, което съответства на 33 078 150 таблетки. Това е най-голямото количество конфискуван каптагон в света, като престъпните организации са лишени от доходи, възлизащи на над 660 милиона щатски долара.

В ход е разследване за установяване на лицата, участващи в сделката, както и за определяне дали Китай е крайното местоназначение на контейнерите.

През 2014 г. в Гърция е задържана най-голямата в света партида хероин - 2,1 тона за 200 милиона евро. Тогава бяха арестувани 11 души, от които няколко бяха осъдени на доживотен затвор.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари