четвъртък, 11 юли 2019, 12:30 ч.

Бившия заместник-кмет на Столична община

Процесът срещу Евгени Крусев за релсите по Графа тръгва

BNews.bg

Процесът срещу Евгени Крусев за релсите по Графа тръгва

На днешното разпоредително заседание съдът не намери основание делото да бъде върнато на прокуратурата и прецени, че не са допуснати нарушения.

Съдебният процес срещу бившия заместник-кмет на Столична община Евгени Крусев започва на 30 септември 2019 г.

Решението е на Специализирания наказателен съд, където днес мина разпоредително заседание. Насрочена бе и втора дата за гледане на делото по общия ред - 9 октомври 2019 г. Делото ще започне с разпит на свидетели.

Припомняме, че Евгени Крусев подаде оставка като завеждащ ресора "Транспорт и транспортни комуникации" в СО, след като започна разследването срещу него за злоупотреба в полза на фирмата, която ремонтира столичната улица "Граф Игнатиев" - "Джи пи груп".

Крусев бе предаден на съд за това, че е нарушил Закона за обществените поръчки, както и задълженията си, като съществено е изменил условията по сключения договор с "Джи Пи Груп" АД за ремонта на ул "Граф Игнаиетв", като е облагодетелствал "Джи Пи Груп" и е нанесъл вреди за Столична община - на дружеството са заплатени строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и са заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС - или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Така са създадени условия за финансови корекции на основание чл.70, ал.1, т.10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, във връзка с чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за посочване на нередности. Завишените цени в полза на "Джи Пи Груп" се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето.

Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. "Алабин" и ул. "Граф Игнатиев" били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707,14 лв с ДДС.

На днешното разпоредително заседание съдът не намери основание делото да бъде върнато на прокуратурата и прецени, че не са допуснати нарушения. Съдът потвърди мярката му за неотклонение "подписка" и наложената му забрана да напуска страната.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари