петък, 12 юли 2019, 12:30 ч.

На днешното заседание

Липса на кворум провали дебата за машинното гласуване

BNews.bg

Липса на кворум провали дебата за машинното гласуване

Депутатите от БСП и ДПС бойкотираха заседанието.

Липса на кворум провали днешното заседание на парламента и отложи обсъждането и гласуването на промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинното гласуване да отпадне за местни и парламентарни избори.

В пленарната зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които се обявиха твърдо против измененията.

Управляващото мнозинство не успя да събере необходимите 121 гласа, за да стартира заседанието.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент.

Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за проведените наскоро евроизбори, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо.

Пред парламента имаше протест срещу намерението за отказ от гласуването с машини.

Междувременно председателят на парламента Цвета Караянчева насрочи извънредно заседание за вторник – 16 юли, на което ще се обсъждат промените в Изборни кодекс.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Какво хубаво интервю! - 13:59, 12 юли

    Какво хубаво интервю! Как тънко водещият се еб_ва с интервюираната "професорка", която доказва с всичките си налични изразни средства, че няма как да говориш интелигентно, когато анализираш ГЕРБ: h t t p s : / / w w w .tvevropa. com/ 2019/ 07/ otvarya- li- gerb- nova- politicheska- stranitsa/

Напиши коментар

Коментари