вторник, 16 юли 2019, 19:00 ч.

На първо четене:

Без машинен вот на местни и парламентарни избори

BNews.bg

Без машинен вот на местни и парламентарни избори

Промяната беше подкрепена от 122 народни представители, 96 гласуваха с „Против“, а един се въздържа.

Без машинно гласуване на местните и парламентарни избори, тези промени приеха в Изборния кодекс депутатите на първо четене, информира БГНЕС. Промените бяха гласувани на извънредното пленарно заседание. 

Предложението машинното гласуване да има единствено в изборите за президент и Европейски парламент дойде от ГЕРБ, Обединени патриоти и ВОЛЯ, а в зала беше подкрепено с гласовете на 122 народни представители. 96 гласуваха с „Против“, а един се въздържа.

Аргументите на вносителите са свързани с това, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни от останалите, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо.

Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000.

Против предложението и в подкрепа на машинния вот категорично се обявиха останалите две парламентарно представени опозиционни партии – ДПС и БСП.

За запазването на машинното гласуване на предстоящите избори за общински съветници и кметове се застъпиха още някои от партиите извън парламента.

По предложение на председателя на правната комисия Анна Александрова, срокът за предложения по законопроекта между двете четения беше скъсен на 3 дни. Това обаче предизвика бурната реакция на опозицията.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари