петък, 19 юли 2019, 10:00 ч.

Тежка зима се очертава

РЕКОРД: Дървата за огрев стигнаха 110 лева за кубик

BNews.bg

РЕКОРД: Дървата за огрев стигнаха 110 лева за кубик

Дървата за огрев стигнаха 110 лв. за кубик, което е ценови рекорд за материала. Офертата е на пловдивска фирма с база в Кючук Париж. Там се предлагат бук, дъб, топола, бряст и иглолистна дървесина. В цената са включени нарязването и транспорт​ът, оправдаха високата цена търговците. Останалите оферти, които се въртят в интернет, са на цени от 65 лв. до 90 лв. за кубик.

От Държавно горско стопанство-Пловдив още не знаят на каква цена ще предлагат дървата за огрев за отоплителния сезон 2019/2020. Миналата година ги предлагаха срещу 78 лв. с ДДС, като цената бе еднаква за всички поделения, които се снабдяват от Южноцентрално държавно предприятие в Смолян, съобщава "Марица".

Горските предупреждават хората да купуват дърва само от сигурен източник, да гледат дали дървесината е маркирана и да искат превозен билет, за да се уверят, че няма да са излъгани. Наскоро измамници ужилиха пенсионери от Пазарджишко, представяйки се за търговци. Двама мургави мъже обикаляли от къща на къща и предлагали евтина дървесина за огрев срещу 50 лв. за кубик, но искали за капаро половината сума. Няколко човека им дали пари, но дърва така и не получили. По-късно измамниците били задържани.

Когато купувате дърва за огрев, измерете палета с ролетка, за да сте сигурни, че не ви лъжат. Някои от фирмите, особено ромите, масово „удрят“ в теглото. За това предупреди Велин Павлов, търговец на дървен материал с бази в Пловдив, Хасково и Димитровград. Той уточни, че ако палетът е с размери 70-60-70, това означавало, че ни пробутват палет за 0.7 кубика, а ни го продават по-скъпо за кубик. Палетът с един тон дърва трябвало да е с размери 100-100-100 или 80-120-100.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари