петък, 19 юли 2019, 15:00 ч.

Загробиха народа с нов заем за милиарди

Народното събрание одобри сделката за F-16 с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

BNews.bg

Народното събрание одобри сделката за F-16 с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

Народното събрание одобри сделката между България и САЩ за купуване на 8 бойни самолета F-16 с цената на милиарден заем от България с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими депутати.

Имаше първо и второ гласуване на ратификацията. При първото гласуваха 210 народни представители. 124 от тях - "за", 83 - "против", 3 - "въздържал се". При второто и окончателно "за" сделката бяха 123-ма депутати, "против" - 78, а двама се въздържаха.

За да се осигурят парите за купуването на осемте изтребителя F-16 Block 70 по четирите договора със САЩ, трябва да бъде поет нов дълг. Промяната в закона за бюджета бе гласувана от Министерския съвет и след ратификацията на договорите депутатите продължиха с обсъждания именно на този въпрос.

Измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. предвиждат дефицитът по държавния бюджет да се увеличи с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева. Разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. се увеличават с 2,1 млрд. лева. Съществен момент във финансовия модел на договора със САЩ е начинът на плащане: изисква се парите да се депозират изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Съгласно договорите, ако парите по сделката бъдат преведени до края на годината, първите изтребители ще пристигнат в България през 2023 г.

Според зам.-председателя на бюджетната комисия в НС проф. Румен Гечев (БСП) разходите на България по сделката за изтребителите ще бъдат значително по-високи. Има още 1 милиард скрити разходи, заяви той. Гечев твърди, че „Локхийд Мартин“ ще достави първите бройки самолети след 4 години с "окастрено" въоръжение.

Ратификацията

Дебатите по ратификацията продължиха повече от 3 часа, в рамките на които БСП предложи 6-месечно отлагане, което бе отхвърлено. По този повод министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че "сделката е с ценови хоризонт до септември. Никакво отлагане няма да намали цената".

Основен изразител на опозиционната позиция на социалистите бе проф. Гечев. "За един чертеж ще дадем над 3 млрд. лв, за да получим един недоокомплектован самолет", заяви той.

"Страната ни ще финансира развойната дейност на редица американски фирми, тъй като в момента F-16 Блок 70 е само на чертожната дъска и такъв самолет няма. Този модел не е на въоръжение в армията на САЩ, страната производител. Военновъздушните сили на САЩ спряха изкупуването на всякакви модификации на F-16. Приказките как е най-модерният самолет не са верни, след като и държавата производител не го взима на въоръжение, обясни социалистът. По думите му го купуват Словакия, България, Индонезия, Бахрейн. Той подчерта, че Словакия плаща 70 млн. долара по-малко на самолет", заяви той.

Проф. Гечев заяви, че в договора е записано, че американското правителство официално предупреждава българското, че недоокомплектоването на модела и свалянето на неговите боеприпаси крие опасност за реализацията на проекта. Предадени са българските интереси, не е защитен българският национален интерес. "Договорът е диктовка, едностранен и обиден за нашата страна", призова мнозинството проф. Румен Гечев.

Съпредседателят на "Обединени патриоти" и бивш вицепремиер Валери Симеонов обяви, че решението за закупуването на F-16 е взето под "диктат" от Вашингтон. Според него на тази цена е можело да купим два пъти повече самолети европейско производство.

По думите му правителството под натиск е удължило срока за доставка на самолетите от 2 на 4 години и се е съгласило на увеличение на цената до 2.1 млрд. лв.

„Ние сме против сервилното и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство, които определиха условията на конкурса и след това под натиск от Вашингтон бяха принудени да ги променят и да унизят България”, каза Симеонов.

Лидерът на НФСБ иронично нарече военния и икономическия министър Красимир Каракачанов и Емил Караниколов Гаврош и Клозет от "Клетниците" на Виктор Юго.

„Воля” и „Атака” също се противопоставиха. Лидерът на „Воля” Веселин Марешки нарече цената „брутална” и обяви, че парите трябвало да се похарчат за социални нужди. Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че докато бъдат доставени самолетите, Русия, срещу която са насочени, ще се е превъоръжила с още по-модерни противовъздушни оръжия.

От своя страна, ГЕРБ и ДПС защитиха сделката със САЩ с мотивите, че решаваме бъдещето на българската армия, нейната модернизация и се препотвърждава българската геополитическа ориентация.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви: "Когато става въпрос за държавния суверенитет, за националната сигурност, за стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение".

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • минаващ - 10:46, 20 юли

    Има една съвсем простичка и непоклатимо логична причина, поради която България трябва да плати наведнъж за самолетите Ф-16 - това е ниският ни кредитен рейтинг. А той е такъв, защото както знаем, рибата се вмирисва откъм главата, демек и откъм Позитано 20, откъдето идват най-кресливите критики към сделката.

  • Премена Бозаджиян - 20:41, 19 юли

    Пропуснахте новината на деня. Днес втората по рейтинг след мен стилистка в България чукна петдесетака. Да е жива и здрава и през следващите петдесет и да стане почти толкова добра в професията колкото мен! ;-)

Напиши коментар

Коментари