събота, 20 юли 2019, 12:00 ч.

Трябва да прочете това

ОПАСНО ЗА ЖИВОТА! Не варете яйцата над 10 минути

BNews.bg

ОПАСНО ЗА ЖИВОТА! Не варете яйцата над 10 минути

Всеки е имал ситуации, в които да е невъзможно да махне яйцата от огъня навреме. Малко хора обаче знаят, че не бива да ядат такива яйца, пише medicinform.net.

Идеята е следната: по време на варенето на яйцата се освобождава сероводород. Това е токсичен газ, който може да попадне в протеина. Понякога свареният жълтък получава зеленикав оттенък - това е и резултат от влиянието на сероводорода. Такива яйца е по-добре да не се ядат.

Как се образуват вредните вещества?

В белтъка на яйцето има сяра. Когато се комбинира с водород, той образува токсичен газ. Тъй като черупката на яйцата се нагрява, в продукта прониква сероводород. Жълтъкът съдържа желязо, което при взаимодействие със сероводорода води до появата на сулфиди. Колкото по-дълго е варено яйцето, толкова повече от тях има. Сулфидите придават на жълтъка зеленикав цвят.

Ето защо, след готвене, се препоръчва незабавно да се потопи яйцето в студена вода, за да се предотврати храносмилането.

В медицината няма случаи на смърт от разградени яйца. Все пак експертите препоръчват те да не се ядат, тъй като токсините могат да доведат до отравяне и дори задушаване. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари