неделя, 21 юли 2019, 16:00 ч.

Водещата новина в сайта на световната медия

CNN за изтеклите данни от НАП: Цяла нация беше хакната

BNews.bg

CNN за изтеклите данни от НАП: Цяла нация беше хакната


„Цяла нация беше хакната“. Това гласи заглавието на водещата новина в сайта на CNN от тази сутрин.

В страна с население от 7 милиона души, мащабът на тази хакерска атака на практика означава, че всеки работещ човек е бил засегнат, пише още CNN.

Хакерската атака е извънредна, но не е уникална, коментира CNN и посочва, че правителствените бази данни са като гърнета с мед за хакерите. Те съдържат огромно количество информация, която може да бъде "полезна" за години напред, казват експерти.

"Можете да направите паролата си все по-сложна, но информацията, която правителството държи, са неща, които няма да се променят," каза Гай Бънкър, експерт по информационна сигурност и главен технологичен директор в Clearswift, компания за киберсигурност.

"Вашата дата на раждане няма да се промени, няма да се преместите утре от дома си", казва още той. "Голяма част от информацията, която е била взета, е валидна вчера, тя е валидна днес и вероятно ще бъде валидна за голям брой хора за 5, 10, 20 години".

По-смущаващ е обаче фактът, че това не е първата хакерска атака срещу българското правителство. Търговският регистър на страната беше хакнат преди по-малко от година, припомня CNN.

Американската медия се позовава на българския адвокат, специалист в областта на защита на личните данни, Десислава Кръстева. По думите ѝ инцидентът в НАП е тревожен. „Това не бива да се случва в държавна институция“, коментира тя, цитирана от американската телевизия.

Българската комисия за защита на личните данни заяви, че ще започне разследване на хакерството. Говорителят на Националната агенция за приходите няма да коментира дали данните са добре защитени.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари