сряда, 07 август 2019, 11:00 ч.

Град Хераклея Синтика

Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за древните македони в Рупите

BNews.bg

Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за древните македони в Рупите

Археологическите разкопки ще бъдат подновени с допълнителните средства от държавата.

Правителството отпуска допълнителни 100 хил. лв. за археологическите разкопки в местността Рупите - древния град Хераклея Синтика. Заради липса на средства теренните проучвания са били преустановени през последните три дни. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет.

Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, с изключителни от научна гледна точка епиграфски паметници, обясни пред премиера и колегите си министърът на културата Боил Банов. Докато той докладваше, премиерът Бойко Борисов остана впечатлен чий град се проучва. 

"На древните кои е това?", попита невярващо Борисов. След като Банов повтори, че става въпрос за македоните, премиерът се пошегува: "Да не започнете и вие да претендирате....?". Банов обаче го успокои: "Не, ние за нищо не претендираме".

Как вървят разкопките докладва ръководителят на екипа, доц.д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей. "Ще дойдем да ги видим. Вие нали работите на макс? Утре започвайте", поръча премиерът. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари